Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, “Kentsel dönüşümde öncelik sıralamasına koyduğumuz yerlerin başında Okmeydanı geliyor” dedi.
Beyoğlu, depremi bekleyen İstanbul’da kentsel dönüşümün gerektiği ilçelerin başında geliyor. Fatih’ten sonra en çok tescilli yapının yer aldığı ilçede, 40-50 yıllık binlerce eski yapı bulunuyor. Okmeydanı ve çevresi ise riskli alan olarak kabul ediliyor.
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, toplam 220 bin nüfusa sahip ilçedeki kentsel dönüşümü anlattı. Yıldız, tarihi SİT alanı dışındaki yerlerde ortalama bina yaşının 35-40 olduğunu belirterek, “İlçemizde 27 bine yakın konut var. Konut artı iş yeri olarak 144 bin bağımsız bölüm mevcut. Kentsel dönüşümde öncelik sıralamasına koyduğumuz yerlerin başında Okmeydanı geliyor” dedi.
Yıldız, şunları kaydetti: “İlçemizde 27 bine yakın yapı stoğu bulunuyor. Bu yapı stoğunun üçte birinin olduğu Okmeydanı’nda 25 bin bağımsız birime denk gelen 6500 konut yer alıyor. Okmeydanı’ndaki yapıların büyük kısmı 1989-1994 arasında inşa edilen konutlar. Bölgede imar kanuna aykırı, plansız, projesiz, ruhsatsız, hiçbir mühendislik denetiminden geçmemiş, riskli yapılar söz konusu. Özetle Okmeydanı’ndaki yapı stoğunun yüzde 90’ı ruhsatsız ve tapusuz yerler.”
Belediye Başkanı Yıldız, Okmeydanı bölgesindeki binalardan 2016’da karot numuneleri alındığını hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Bilim insanları karot örneklerini inceleyip yapıların çürük olduğunu ortaya koydu. Rapor, Bakanlar Kurulu’na sunuldu ve Okmeydanı’nda 6 mahalleyi kapsayan, içinde 25 bin bağımsız bölüm, daire ve iş yeri olan bölge için riskli alan kararı verildi. Toplam 123 hektarlık riskli alan kararı, CHP’li milletvekili Yüksel Mansur Kılıç başta olmak üzere, CHP’li yöneticiler tarafından “Buralar riskli alan değil” denilerek dava açıldı. İptal davası Danıştay’dan döndü. Ancak bu süreç 7 yıl kaybetmemize neden oldu. Bu süreçte deprem olsa, 70-80 bin insanımız yaşamını yitirseydi bunun vicdani yükünü nasıl taşıyacaklardı? 2012 yılında da aynısını yaptılar. İmar planları ve kentsel dönüşüm çalışmaları yapıldıktan sonra aynı isimler, ‘Burada rant var, zulüm var’ demeye başladılar. Buradan herkesi ispata davet ediyorum. Neyin rantı var açıklasınlar.”
Yıldız, yaşadıkları sorunları şöyle anlattı: “Okmeydanı’nda imkansızın üstünü deniyoruz. Örnek vermek isterim. Diyelim ki, dört kardeş anne ve babasıyla bir evde kalıyor. Bu dört kardeş zaman içinde evleniyor ve her birinin çocukları oluyor. Sonra bu kişiler dönüp diyor ki, ‘Bu evde yaşamaya devam edelim, bizi bu eve yerleştir veya her birimize daire yap.’ Gerçekten de imkansızın üstünü deniyoruz. Boş alan kapasitesi sıfır olan bir ilçe Beyoğlu.
Kentsel dönüşümle ilgili KİPTAŞ Genel Müdürü metrekare maliyetini açıkladı. İnşaatta bir metrekarenin maliyeti 14 bin lira. 100 metrekarelik yeriniz için toplam maliyet 1 milyon 400 bin lira. Bir teyzemiz parası olmadığını söyleyince, 500 bin liralık riskli dairesinin yıkılıp yeniden yapılınca 10-15 kat değerleneceğini söyledik. ‘Teyzeciğim anahtarı aldığında ister kiraya verir, ister oturmaya devam eder, istersen satar daha uygun bir yerde ev alır, elinde kalanla da borcunu kapatırsın’ dedim. Aynı teklifi oğluna ilettim. ‘Allah gecinden versin, teyzemizin başına bir şey gelse 11 daire size kalacak’ dediğimde, ‘Neden ödeyelim, siz yapın verin’ dedi. Allah aşkına hangi belediyenin böyle bir bütçesi var? Vatandaş kuruş harcamadan 55 milyar lira değerinde 11 daireye sahip olmak istiyor. Böyle bir anlayışla kentsel dönüşüm zor! Böyle bir model dünyada yok.”
GIPHY App Key not set. Please check settings